Foto: Kim Erlandsen

Møt Crap åppå Park-sjefene

Onsdag 25. januar går startskuddet for den alternative humorfestivalen Crap åppå Park, for sjuende år på rad. Fire dager til ende presenterer festivalen noe av det morsomste den norske og utenlandske komiscenen har å by på. Vi tok en prat med festivalsjefene Martin Beyer-Olsen og Rolf-Magne Andersen om hva som får dem til å holde det gående, og hva vi har å se fram til på årets festival.

Program og billetter finner du her.

Sju år med gratisarbeid for å stable Crap på beina – hva motiverer dere?

Rolf-Magne: Helt ærlig så er det muligheten til å få oppleve våre favorittkomikere fra utlandet live, og å vise dem fram til publikummet vårt. Det er litt som å ha en favoritt-TV-serie eller film som du tenker at vennene dine bare MÅ se, den gleden av å kunne tipse dem om noe skikkelig bra.

Og å få reaksjonene når det har falt i smak. Under hver festival tenker jeg på et tidspunkt, når det står på som verst, at dette orker jeg ikke mer. Men så ser man reaksjonen til publikum, hører diskusjonene i baren etterpå, overhører noen i dokø som gjenforteller vitser fra kvelden – og møter noen utenfor som takker oss for å ha vist dem sin nye favorittkomiker. Det gjør at det er verdt det. År etter år.

Hva er spesielt med årets program?

Rolf-Magne: I år har programmet blitt preget av det som skjer rundt oss i verden nå. Derfor er det mer politisk humor på årets festival.

Martin: Vi har to sinte amerikanere med, og jeg er spent på hvordan misantropien til Eddie Pepitone og Barry Crimmins utarter seg en uke etter presidentinnsettelsen i USA. I tillegg har vi britiske Bridget Christie, som har hatt stor suksess i hjemlandet.

Hvem gleder dere dere mest til å se i år?

Rolf-Magne: Bridget Christie og Barry Crimmins. To av de beste politiske stand up-komikerne i verden, en fra Storbritannia og en fra USA, som snakker om de omveltningene som har skjedd i deres hjemland den siste tiden – og er hysterisk morsomme.

Hvem er underdogene som alle burde sjekke ut?

Martin: Av de norske er Ahmed Mamow og Jan Tore Kristoffersen to som alltid leverer varene. Danske Sofie Hagen gleder jeg meg også masse til å se. Hu er god.

Rolf-Magne: Amanda Erlandsen og Ahmed Mamow er to enormt talentfulle nykommere. De burde du få med deg på Crap i år slik at du kan si til vennene dine senere at du oppdaget dem for lenge siden.

Merker dere noen forskjell på hvilke navn dere får med dere nå og i de første årene med Crap?

Rolf-Magne: Ja, særlig i utlandet. Nå får vi henvendelser fra flere og flere amerikanske og britiske komikere – flere av dem store navn – om muligheten til å komme til Norge. Det kan virke som vi har et godt rykte i komikermiljøet både i USA og Storbritannia, og det er flere som har hørt om oss når vi tar kontakt.

Hva kjennetegner en Crap-gjest?

Martin: Det er folk som kommer for å bli underholdt, har lyst til å bli underholdt, og ikke er redde for å bli underholdt.

Rolf-Magne: En typisk Crap-publikummer er en humorinteressert, nysgjerrig person, som kanskje ikke ser så mye stand up i løpet av året, men får med seg flere show på festivalen. Crap har et meget takknemlig publikum som samtlige av våre mange utenlandske komikere har skrytt av opp gjennom årene. «The best audience ever» har blitt sagt mer enn én gang backstage etter forestilling.

Hvordan er det å stå på scenen foran Crap-publikummet?

Martin: Det er gøy, men man må være skjerpa, for de er ikke idioter. Og når man får det til å svinge på et fullsatt Parkteatret er det Norges beste scene.

Hva er det morsomste dere har sett på Crap-scenen disse årene?

Martin: Paul Foot det første året, 2011, hvor han tok en publikummer opp på scenen og kjørte en jukkesekvens på ham i ca. 5 minutter. Det var passe absurd og veldig gøy. Han er jo selve grunnen til at festivalen eksisterer og han kommer i år igjen, så det ville jeg også sett.

Rolf-Magne: Det må være Eddie Pepitone som heckler seg selv. Han gikk rundt i salen og skrek til seg selv på scenen. Publikum og jeg knakk helt sammen, idet Pepitone kom seg opp på scenen slet folk med å puste av latter. Bortsett fra én, som ropte av full hals: «I LOVE YOU, EDDIE PEPITONE!» Det var et Crap-øyeblikk.

Få med deg Crap åppå Park 25.-28. januar! Fullt program og billetter her.

Foto: Kim Erlandsen