Radar Booking pres. Friday 19. july

Dark Tranquility (SE) + Evergrey (SE)

Dark Tranquillity har dominert den Gøteborgske metal-scenen siden begynnelsen av 90-tallet. 19. juli besøker de Parkteatret, sammen med sine venner i power metal-bandet Evergrey. Det ligger an til en mørk og tung julikveld.

Mot slutten av 90-tallet så vi at den skandinaviske death metal-sjangeren utviklet seg, eller i det minste en gren av den. Sjangeren ble stadig mer tilgjengelig og det ble større rom for å tenke annerledes; Progressiv metal-eksperimentering, tradisjonell 70- og 80-talls britisk metal, catchy og groove-orienterte riff. Scenen rundt Gøteborg var spesielt fertil, og Dark Tranquillity ble raskt en av de mest fremtredende utøverne.

Bandet platedebuterte med «Skydancer» i 1993, da med vokalist Anders Freiden, gitaristene Niklas Sundin og Mikael Stanne, bassist Martin Hendriksson og trommeslager Anders Jivarp i besetningen. I 1995 fulgte EPen «Of Chaos and Eternal Night», da uten vokalist Freiden. Stanne steppet inn som bandets vokalist, og Fredrik Johansson ble bandets nye gitarist. Den samme besetningen ga ut fullengderen «The Gallery» noe senere. Bandet begynte sakte men sikkert å bygge en internasjonal fanbase.

EPen «Enter Suicidal Angels» fulgte, og albumet «The Mind’s I» ble gitt ut i 1997. I årene som kom, gjennomgikk bandet en transformasjon hva gjelder sound, og flere bandmedlemmer ble byttet ut. «Projector», fra 1999, var mer goth-orientert, og «Haven» fra 2000, kan sies å være mindre tradisjonell i tilnærmingen enn sin forgjenger. Bandet beveget seg mot et hardere lydbilde, noe som var tydelig på «Damage Done» fra 2002. «Character» fra 2005 var både atmosfærisk og aggressiv.

I 2007 bestemte bandet seg for å ta inn igjen Stannes melodiske vokal, og kombinere den med en hard sound (som vi kjenner fra albumet «Fiction»). I 2010 ga bandet ut «We are The Void», etterfulgt av kritikerroste «Construct». I 2016 forlot bassist og gitarist Martin Henriksson Dark Tranquillity, og bandet ga ut sitt ellevte studioalbum, «Atoma».

facebook.com/dtofficial
darktranquillity.com

Fra Gøteborg kommer også det melodisk ladede progressiv/power metal-bandet Evergrey. Med sin mørke og virtuose sound, inspirert av kunstnere som Iron Maiden, Metallica, Kiss, Korn og Deftones, oppsto bandet med Tom S. Englund i spissen i 1995. Englund har vært et konstant medlem i bandet siden, og Evergreys teknisk mektige og konseptuelle temaer, har med tiden gjort dem til en ledende eksport av progressiv metal i vest-Europa.

Bandet har gitt ut en rekke kritikerroste album, deriblant «The Dark Discovery» fra 1998, og «Solitude, Dominance, Tragedy» fra 1999, men det var med «In Search of Truth» fra 2001, at de virkelig gjorde seg bemerket. Bandet har siden da dykket inn i komplekse fortellinger, med temaer som selv-reformasjon, kult og religion.

Tungt, mørkt og stilistisk mangfoldig, kom bandets ellevte studioalbum, «The Atlantic», tidligere i år.

facebook.com/Evergrey
evergrey.net

Bill. kr. 420,- +avg.
Kun ståplasser.

Bill.: 450,-Dørene åpner 19:00ID.: 18Kjøp Billett